Hoe kun je creatief denken en handelen bij kinderen stimuleren en waarom is dat nodig?

18/12/2014

In deze blog probeer ik je het hoe en waarom uit te leggen…

“De kids zijn zo lekker creatief!” wordt er wel eens gezegd. Ja, ze kunnen fijn tekenen en ook een aardig knutseltje maken. Maar: is dat waar ‘creatief’ om gaat?

Ik denk het niet.

Volgens mij is creatief zijn veel meer dan tekenen, boetseren, schilderen of knutselen. Het is een manier van denken en handelen. Het is ‘out of the box denken als iedereen hetzelfde zegt. Het is naar links gaan als aannemelijk is om rechts te gaan.

Kleine kinderen zijn van nature creatief. Je kent het wel: de Nee-fase. Het kind wil alles ‘zelluf doen’. Om gek van te worden. Toch vormt dat wel de basis van creatief denken en doen. Kleine kinderen kennen nog geen vaste manieren. Alles wat ze doen is nieuw dus of ze nu links of rechts gaan is om het even. Laat het ze maar ervaren. Laat het ze maar doen. Stimuleer ze maar om zelf na te denken. Dat geeft ze zelfvertrouwen. En met zelfvertrouwen zijn ze weer in staat nieuwe oplossingen te vinden. Een gezonde portie zelfvertrouwen is nodig om creatief te kunnen zijn en creatieve ervaringen zijn weer goed voor het zelfvertrouwen. Cirkel rond, toch?

Go top